Друк

Зустріч провідників українських молодіжних організацій

Автор: moderator. Posted in Новини

14-17 березня у Львові відбулася зустріч провідників українських молодіжних організацій діаспори та України, в якій взяв участь голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу Сергій Кузан. Організатором заходу виступив Світовий Конгрес Українських Молодіжних Організаій за підтримки Львівської міської ради. У конференції взяли участь молоді люди з трьох континентів, зокрема з Румунії, Молдови, Болгарії, Росії, Канади, Бразилії, Сербії та Словаччини. Окрім МНК, Україну також представляли члени Молодого Народного Руху, депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна, член Президії УВКР Євген Гірник.

Під час заходу було обговорено основні проблеми молоді діаспори, які в основному стосувалися питань культури, мови, дефіциту достовірної інформації про події в Україні та проблеми висвітлення діяльності діаспори на історичній Батьківщині.

Своїм баченням та ідеями учасники конференції мали змогу поділитися з громадськими діячами, науковцями та народними депутатами від опозиції, які, попри негоду, з’їхалися до Львова.

Зокрема, молодь поспілкувалася з Головою Європейського Конгресу Українців Ярославою Хортяні, директором Міжародного інституту освіти, культури та звязків з діаспорою НУ “Львівська політехніка” Іриною Ключковською, народними депутатами Іриною Фаріон, Андрієм Парубієм, Олександром Сичем, Лідією Котеляк, Романом Марцінківим та Миколою Княжицьким.

У своїй промові перед присутніми Голова ЄКУ пані Хортяні висловила переконання, що влада України не приділяє достатньої уваги проблемам та успіхам діаспорян.

“Теперішня влада має переглянути своє ставлення до українців, які проживають закордоном та сприймати їх не як “гуманітарну частку України”, а як повноцінну, природню і невід’ємну частину української нації”, – вважає Хортяні.

Ірина Ключковська побажала молодим лідерам активніше долучатися до політичних та соціальних процесів в Україні, не боятися висловлювати свою думку для захисту інтересів України на міжнародному рівні.

А народний депутат Олександр Сич запросив молодь до участі у таборах, що проводять громадські організації в Україні, зокрема у тереновій грі Молодіжного Націоналістичного Конгресу “Гурби-Антонівці”. Нагадаємо, що триває зголошувальна кампанія на гру, якавідбуватиметься з 28 квітня по 1 травня 2013 року.

В результаті проведення конференції учасниками були визначені шляхи співпраці між українською молоддю та обговорено програму спільних заходів. Так у 2013 році було заплановано проведення Табору молоді діаспори, фестивалю українських гуртів закордону “Дiаспора Фест 2013”, а також Форуму української молоді діаспори “Тернопіль 2013”.

“Молоді лідери, що взяли участь у цій конференції, без будь-якої допомоги, сприяння зі сторони української влади, спромоглися побудувати навколо себе маленьку частинку України у Канаді, Румунії, Молдові та інших країнах. На відміну від багатьох своїх однолітків, що проживають на території України, вони готові вкладати свій час та працю для розвитку нашої нації. Саме тому МНК вже вкотре підтримує та бере участь у заходах СКУМО, адже українська молодь має бути об’єднаною”, – говорить голова МНК Сергій Кузан.

http://mnk.org.ua